ΔΩΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΑΡΕ ΒΟΗΘΕΙΑ

Η λέξη Εθελοντισμός προέρχεται από το ρήμα «εθέλω» που σημαίνει θέλω πολύ. Πιστεύω πως όλοι έχομε μέσα μας έναν εθελοντή σε ύπνωση.
Ο σύγχρονος άνθρωπος κάποια στιγμή της ζωής του αντιλαμβάνεται πως δεν είναι δυνατό να περιμένει τα πάντα από το κράτος, και αποφασίζει να δράσει, να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Έτσι γίνεται εθελοντής.

Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Φωτοβολταϊκό πάρκο στο Πεντελικό


Φωτοβολταϊκό πάρκο 1 δισ. ευρώ στο Πεντελικό Όρος. Ενδοιασμοί από πλευράς των συμβούλων της μειοψηφίας στο Δ.Σ. Πεντέλης, ενώ η διοίκηση... ενημερώνεται. Θετικά βλέπει το εγχείρημα ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ Γιώργος Πατούλης.
Ρεπορτάζ: Κατερίνα Καρύγιαννη
Στην υλοποίηση φωτοβολταϊκού πάρκου στο Πεντελικό προχωρά η Εκκλησία, σύμφωνα με όσα δήλωσε στην AΜΑΡΥΣΙΑ ο ηγούμενος της Μονής Πεντέλης, επίσκοπος Θερμοπυλών Ιωάννης.

Οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου προχωρούν, παρά τη γραφειοκρατία που εξακολουθεί να είναι μεγάλη, όπως σημείωσε ο ηγούμενος της Μονής και η επένδυση έχει ήδη ενταχθεί στη διαδικασία του σχετικού νόμου, που έγινε γνωστός ως fast track.
Το σχέδιο προβλέπει, όπως εξήγησε ο ηγούμενος στην «Α», επένδυση ύψους 1 δισ. ευρώ, σε έκταση 16.000 στρεμμάτων, στην ανατολική πλευρά του Πεντελικού (δεν ήταν σε θέση να δώσει το ακριβές στίγμα της τοποθεσίας). Στην έκταση των 3.000 στρεμμάτων θα αναπτυχθεί το φωτοβολταϊκό πάρκο και στα υπόλοιπα 13.000 στρέμματα θα φυτευτούν από την εταιρεία που θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου 3 εκατ. δέντρα. Η εταιρεία θα αναλάβει, επίσης, τη φροντίδα τους για τα 20 χρόνια που θα διαρκέσει η επένδυση.
Δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες, οι πολίτες, αλλά και αρκετοί αιρετοί του Δήμου Πεντέλης, εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του εγχειρήματος, ενώ εγείρουν και θέμα ιδιοκτησίας των εν λόγω εκτάσεων από τη Μονή Πεντέλης.
Στις αιτιάσεις που προβάλλονται, η Μονή Πεντέλης, δια στόματος του επισκόπου Θερμοπυλών Ιωάννη, απαντά ότι υπάρχει η πλήρης νομική υποδομή για να προχωρήσουν οι διαδικασίες και ότι οι υπηρεσίες που θα δώσουν τις σχετικές άδειες έχουν προβλέψει για όλα αυτά τα ζητήματα που ανησυχούν τους πολίτες, ενώ αναφορικά με το ιδιοκτησιακό επισημαίνει ότι αυτό έχει λυθεί με αποφάσεις των δικαστηρίων που έχουν δικαιώσει τη Μονή.
Στη διαμάχη για το φωτοβολταϊκό πάρκο, η σημερινή διοίκηση του Δήμου Πεντέλης επιλέγει για την ώρα να μη πάρει θέση. Σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος Δημήτρης Στεργίου μετέθεσε τη συζήτηση για το ζήτημα σε… επόμενη φάση, όταν θα έχει ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες από τους μελετητές του έργου, όπως είπε χαρακτηριστικά.
Στον αντίποδα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας & Ανάπλασης Πεντελικού (ΣΠΑΠ) και δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης δηλώνει ξεκάθαρα ότι ο Σύνδεσμος δεν μπορεί να μην βλέπει θετικά μια τέτοια επένδυση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εφόσον έχουν εξασφαλιστεί όλες οι νόμιμες άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Απρόθυμος εμφανίστηκε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου (29/9/2011) ο δήμαρχος Πεντέλης Δημήτρης Στεργίου να ανοίξει, μετά από αίτημα συμβούλων της μειοψηφίας, το θέμα της δημιουργίας από την Εκκλησία φωτοβολταϊκού πάρκου στο Πεντελικό.
Ο δήμαρχος περιορίστηκε να δηλώσει ότι για το έργο υπάρχει συμφωνία μεταξύ του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και του πρωθυπουργού της χώρας και ότι θα φέρει το θέμα στο Σώμα, όταν θα έχει ενημερωθεί από τους μελετητές για τις λεπτομέρειες του έργου. Σε επισήμανση μάλιστα του δημοτικού συμβούλου της ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ Γιάννη Σαφλιάνη, ότι θα πρέπει να μη διαφύγει του Δήμου και το θέμα του ιδιοκτησιακού της Μονής Πεντέλης, ο δήμαρχος ανταπάντησε ότι τα περί ιδιοκτησίας δεν προσθέτουν θετικό βάρος στην επιχειρηματολογία του Δήμου, δεδομένου, όπως είπε, ότι ολόκληρη η Νέα Πεντέλη χτίστηκε στη γη που αγοράστηκε από τη Μονή Πεντέλης.
Σημειώνουμε ότι την ίδια απροθυμία έδειξε η διοίκηση του Δήμου να απαντήσει και σε σχετικά ερωτήματα που έθεσε εγγράφως η ΑΜΑΡΥΣΙΑ.
Όπως μας ενημέρωσε ο ηγούμενος της Μονής Πεντέλης, επίσκοπος Θερμοπυλών Ιωάννης, οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου προχωρούν, με στόχο το επόμενο βήμα που είναι η προσέλκυση επενδυτών. Επίσης, διευκρίνισε ότι την επένδυση δεν την κάνει η Μονή Πεντέλης, αλλά η αστική εταιρεία «Πρόνοια», στην οποία είναι μέτοχοι η Μονή Πεντέλης, η Μονή Πετράκη και η Αρχιεπισκοπή Αθηνών.
Πάντως, παρά τις υποσχέσεις της Μονής περί εκτεταμένων αναδασώσεων στην περιοχή της επένδυσης, δεν φαίνεται να αμβλύνονται οι ενστάσεις πολλών πολιτών, αλλά και δημοτικών συμβούλων, όπως αυτές διατυπώθηκαν στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Είναι πολύ σημαντικό να αναπτύσσονται τα φωτοβολταϊκά στη χώρα μας. Μαζί μ' αυτά, αναπτύσσονται και οι εταιρειεσ φωτοβολταικων κι έτσι δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας. Αυτό είναι κάτι πραγματικά αναγκαίο στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.