ΔΩΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΑΡΕ ΒΟΗΘΕΙΑ

Η λέξη Εθελοντισμός προέρχεται από το ρήμα «εθέλω» που σημαίνει θέλω πολύ. Πιστεύω πως όλοι έχομε μέσα μας έναν εθελοντή σε ύπνωση.
Ο σύγχρονος άνθρωπος κάποια στιγμή της ζωής του αντιλαμβάνεται πως δεν είναι δυνατό να περιμένει τα πάντα από το κράτος, και αποφασίζει να δράσει, να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Έτσι γίνεται εθελοντής.

Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

2010 Έτος Βιοποικιλότητας


Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν προωθήσει το 2010 σαν διεθνές έτος βιοποικιλότητας. Μελέτες προειδοποιούν ότι η τρέχουσα απώλεια ειδών σε όλο τον κόσμο έχει επιπτώσεις στην ανθρώπινη ευημερία. Οκτώ έτη πριν, οι κυβερνήσεις δέσμευσαν να μειώσουν το ποσοστό απώλειας βιοποικιλότητας μέχρι το 2010, με την Ε.Ε. να θέτει το στόχο για αναστροφή της αρνητικής τάσης, παρ’ όλα αυτά δεν έχει υπάρξει από τότε κάποια θετική εξέλιξη. Η επέκταση των ανθρώπινων πόλεων, της καλλιέργειας και της υποδομής είναι οι κύριοι λόγοι.
… ……………
Το Έτος Βιοποικιλότητας ξεκίνησε επίσημα στο Βερολίνο, καθώς η Γερμανία ασκεί για φέτος την προεδρία της Συνθήκης για τη Βιοποικιλότητα του ΟΗΕ.
Ο Achim Steiner, εκτελεστικός διευθυντής του προγράμματος περιβάλλοντος των Η.Ε (UNEP), κάλεσε τις κυβερνήσεις και τους ηγέτες τους να ανανεώσουν τη δέσμευσή τους για τη συγκράτηση της απώλειας βιοποικιλότητας ακόμα κι αν οι στόχοι του 2010 αποτύχουν.
………….
«Το επείγον της κατάστασης απαιτεί ότι ως παγκόσμια κοινότητα όχι μόνο να αντιστρέφουμε το ποσοστό απώλειας, αλλά να σταματήσουμε την απώλεια συνολικά και να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της οικολογικής υποδομής που έχει βλαφθεί και έχει υποβιβαστεί κατά τη διάρκεια του προηγούμενου αιώνα» είπε.
Τα Η.Ε υποστηρίζουν ότι καθώς τα φυσικά συστήματα όπως τα δάση και οι υγρότοποι εξαφανίζονται, η ανθρωπότητα χάνει τις υπηρεσίες που αυτά παρέχουν, όπως ο καθαρισμός του αέρα και του νερού και η προστασία από τα ακραία καιρικά γεγονότα.
Με τις εξαλείψεις ειδών να επιταχύνονται, μερικοί βιολόγοι υποστηρίζουν ότι είμαστε στη μέση της έκτης μεγάλης εξάλειψης ειδών στη Γη, με τις προηγούμενες πέντε να οφείλονται σε φυσικά γεγονότα όπως οι αστεροειδείς.
«Η απώλεια αυτής της όμορφης και σύνθετης φυσικής ποικιλομορφίας που υποστηρίζει όλη τη ζωή στον πλανήτη είναι μια σοβαρή απειλή για την ανθρωπότητα τώρα και στο μέλλον.»
Το φαινόμενο απειλεί όχι μόνο τα είδη που χάνονται, αλλά και την ίδια την ανθρωπότητα που χάνει φυσικούς πόρους αξίας «τρισεκατομμυρίων δολαρίων».

(Γ.Τ., Πηγή: BBC)
Αναδημοσίευση : ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ
‘Μεταμόρφωσις Σωτήρος” Ενημερωτικό έντυπο Mαϊου- Ιουνίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: