ΔΩΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΑΡΕ ΒΟΗΘΕΙΑ

Η λέξη Εθελοντισμός προέρχεται από το ρήμα «εθέλω» που σημαίνει θέλω πολύ. Πιστεύω πως όλοι έχομε μέσα μας έναν εθελοντή σε ύπνωση.
Ο σύγχρονος άνθρωπος κάποια στιγμή της ζωής του αντιλαμβάνεται πως δεν είναι δυνατό να περιμένει τα πάντα από το κράτος, και αποφασίζει να δράσει, να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Έτσι γίνεται εθελοντής.

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Ομιλία της κα. Ευγενία Κατουφά στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Παιδιού





Την Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010 στο πάρκο Μίκης Θεοδωράκης πραγματοποιήθηκε ομιλία με θέμα για το έργο της CISV.
Η CISV Ελλάδος είναι μια ΜΚΟ εθελοντική οργάνωση για την ειρήνη και τον πολιτισμό.
Η CISV έχει συνεργασία με την UNESCO, με σχολεία, με πανεπιστήμια και με δήμους.
Η ομιλήτρια κα. Ευγενία Κατουφά μίλησε για το έργο της CISV στα πλαίσια της Διεθνούς Ημέρας Παιδιού.

Στην ομιλία της έγινε αναφορά τόσο για την ιδρύτρια όσο και για το έργο της CISV.




Στην πολιτεία Μein των Ηνωμένων Πολιτειών γεννήθηκε το 1900 η Dorris Allen μεγάλωσε, σπούδασε και έγινε καθηγήτρια ψυχολογίας με ειδικότητα στα παιδιά.
Άτομο ευαίσθητο και κοινωνικά ενεργό η ίδια, ήταν αδύνατο να μη συγκλονιστεί από τη φρίκη των πολέμων του 20ού αιώνα. Η απώλεια τόσων ανθρώπινων υπάρξεων την προβλημάτισε και την ώθησε να αναζητήσει κάτι που θα κάνει τους ανθρώπους φίλους, ώστε να μην πολεμάνε μεταξύ τους. «θα πρέπει να αρχίσουμε από τα παιδιά»! σκέφτηκε
Έτσι αποφάσισε να οργανώσει μια κατασκήνωση για παιδιά 11 ετών από διαφορετικές χώρες, που την ονόμασε «Διεθνές Παιδικό Καλοκαιρινό Χωρίο».
Το 1951 ιδρύθηκε η οργάνωση CISV (Children International Summer Village)
«Η δύναμη της αγάπης είναι ισχυρότερη από την αγάπη για δύναμη», ήταν το σύνθημα της ιδρύτριας.
Σιγά-σιγά το CISV εξαπλώθηκε σε 65 χώρες. Το 1980 ιδρύθηκε και το ελληνικό τμήμα. Η Dorris Allen μεγάλωσε πολύ και το 1996 προτάθηκε για Νόμπελ Ειρήνης
Έφυγε από τη ζωή αυτή το 2001. Άφησε όμως πίσω της μια παρακαταθήκη εκπαίδευσης στον τομέα του πολιτισμού και της ειρηνικής συνύπαρξης και συνεργασίας των λαών.
Παράλληλα με το καλοκαιρινό χωριό άρχισαν να λειτουργούν και άλλα
ΔΙΕΘΝΗ προγράμματα όπως:
• Οι Ανταλλαγές: 15ήμερες φιλοξενίες παιδιών 12-15 χρόνων από συνομηλίκους τους σε μια ξένη χώρα, με συνοδεία ενήλικα.
• Το Summer Camp: διεθνής κατασκήνωση διάρκειας τριών εβδομάδων για παιδιά 14 -15 ετών από διάφορες χώρες.
• Το JUNIOR COUNSELOR: για παιδιά ηλικίας 16 -18 ετών που βοηθούν τους αρχηγούς να οργανώσουν προγράμματα στα καλοκαιρινά χωριά.
• Το Seminar Camp: συναντήσει διάρκειας τριών εβδομάδων για νέους 17-18 ετών, που αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες με σκοπό την απόκτηση εμπειρίας σε διεθνή και πολιτιστικά θέματα.
• Το Youth Meeting: θεματικές κατασκηνώσει διάρκειας οχτώ ή δεκαπέντε ημερών για παιδιά ηλικίας 12 έως 19 ετών.
• Το International People’s Project IPP: για άτομα ηλικίας 19+ που επιθυμούν να προσφέρουν εθελοντική εργασία, διάρκειας τριών εβδομάδων σε κάποιον κοινωνικό φορέα ξένης χώρας.
Σε ΕΘΝΙΚΟ επίπεδο λειτουργούν τα προγράμματα:
Mosaic: που δίνει τη δυνατότητα σε άτομα όλων των ηλικιών να εργαστούν συλλογικά πάνω σε
συγκεκριμένο αντικείμενο.
Junior Branch (Κλάδος Νέων): για τα νεαρά μέλη του CISV ηλικίας 11-25 ετών που αναπτύσσουν διαπολιτισμικές δράσεις και καλλιεργούν ηγετικές ικανότητες μέσω εκπαιδευτικών και κοινωνικών προγραμμάτων.
Μέσα από όλα αυτά τα προγράμματα, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίζουν άτομα και οικογένειες διαφορετικής κουλτούρας, να εκτιμούν και να αξιοποιούν τη διαφορετικότητα μεταξύ των ανθρώπων προς όφελος του συνόλου, να αναπτύσσουν δεξιότητες συνεργασίας και επικοινωνίας και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες σε διεθνές περιβάλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείται να απευθινεστε στο τηλ. 210-9615210 και 6977952279 καθώς και στο email cicv_gr@hotmail.com
Η ιστοσελίδα της CISV International είναι: www.cicv.org
Η ιστοσελίδα της CISV Ελλάδος είναι: www.gr.cicv.org

Δεν υπάρχουν σχόλια: