ΔΩΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΑΡΕ ΒΟΗΘΕΙΑ
Η λέξη Εθελοντισμός προέρχεται από το ρήμα «εθέλω» που σημαίνει θέλω πολύ. Πιστεύω πως όλοι έχομε μέσα μας έναν εθελοντή σε ύπνωση.
Ο σύγχρονος άνθρωπος κάποια στιγμή της ζωής του αντιλαμβάνεται πως δεν είναι δυνατό να περιμένει τα πάντα από το κράτος, και αποφασίζει να δράσει, να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Έτσι γίνεται εθελοντής.
Ο σύγχρονος άνθρωπος κάποια στιγμή της ζωής του αντιλαμβάνεται πως δεν είναι δυνατό να περιμένει τα πάντα από το κράτος, και αποφασίζει να δράσει, να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Έτσι γίνεται εθελοντής.
Πέμπτη 14 Απριλίου 2011
Ανάγκη για ανάδοχες μητέρες και θείες στο παιδικό χωριό SOS Θράκης
Φιλοξενεί στις δομές του ήδη 10 παιδιά και καθημερινά δέχεται νέα αιτήματα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται και οι ανάγκες για «μητέρες» και «θείες».
Ο λόγος για το Παιδικό Χωριό SOS Θράκης, που βρίσκεται στο Αρίστηνο του νομού Έβρου. Ξεκίνησε τη λειτουργία προσφέροντας στέγη σε δύο αδέρφια και σήμερα έχει καταστεί μία αναγνωρισμένη, πανελλαδικά, κοινωνική δομή. Τα παιδιά εισέρχονται στο παιδικό χωριό σταδιακά, καθώς προέχει η ομαλή προσαρμογή τους, αλλά και προκειμένου οι «μητέρες» που έχουν την αποκλειστική φροντίδα τους να μπορούν να δώσουν ό,τι καλύτερο. Ο εθελοντισμός και η προσφορά αγάπης είναι ο θεμέλιος λίθος στη λειτουργία της μονάδας, γι’ αυτό και ο ρόλος που διαδραματίζουν οι «μητέρες» ή «θείες» είναι καταλυτικός.
Το ρόλο αυτό μπορούν να αναλάβουν γυναίκες μεταξύ 30- 45 χρονών, χωρίς άμεσες οικογενειακές υποχρεώσεις, με καλή σωματική και ψυχική υγεία. Φυσικά ο οργανισμός αναλαμβάνει να διενεργήσει ψυχομετρικές εξετάσεις, ενώ στη συνέχεια, όσες θα επιλεγούν θα πρέπει να περάσουν μία περίοδο εκπαίδευσης στη σχολή μητέρων και θείων. Η ανάγκη για «μητέρες» και «θείες» αυξάνεται όσον αυξάνονται τα αιτήματα για φιλοξενία παιδιών στο παιδικό χωριό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2010 κατεγράφη 35% αύξηση των αιτημάτων σε σχέση με το 2009. Συνολικά τα Παιδικά Χωριά SOS στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Αλεξανδρούπολη και την Καλαμάτα δέχτηκαν 1.000 νέα αιτήματα, αρκετά από τα οποία αφορούσαν οικογένειες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Ο Άκης Δρεπανίδης διευθυντής παιδικού χωριού SOS Θράκης παραχώρησε μία συνέντευξη στο «Χ» υπενθυμίζοντας την ανάγκη της εθελοντικής προσφοράς για την απρόσκοπτη συνέχιση του έργου του κέντρου στην περιοχή μας.
Όσον αφορά στη λειτουργία του παιδικού χωριού SOS Θράκης, στις εκκλήσεις για βοήθεια, έχει ανταποκριθεί ο κόσμος; Η ανάγκη για «μητέρες» σταματάει ποτέ;
-Η ανάγκη για ανεύρεση προσωπικού φροντίδας, δηλαδή «μητέρες» και «θείες» είναι πάγια και είναι καλή ευκαιρία να μιλήσουμε και γι’ αυτό. Όσο είμαστε έτοιμοι να βρούμε και να εκπαιδεύσουμε κυρίες για αυτό τον σκοπό, τόσο περισσότερα παιδιά μπορούμε να προστατέψουμε. Από εκεί και πέρα η κοινωνία γενικότερα της Θράκης έχει αγκαλιάσει πραγματικά την λειτουργία του παιδικού χωριού και έχει υποστηρίξει με διάφορους τρόπους την δουλειά μας και με διάφορες δωρεές που έχουν γίνει, αλλά και με ένα ενδιαφέρον να υποστηρίξουν με διάφορους τρόπους την δουλειά μας. Από εκεί και πέρα το βασικότερο κομμάτι είναι η εύρεση και διατήρηση των πόρων για να συνεχίσουμε την λειτουργία μας και το δεύτερο πολύ σημαντικό το κομμάτι της εύρεσης ανθρώπων στον ρόλο της μητέρας και θείας.
Αυτή η χρηματοδότηση εξασφαλίζεται από το κράτος;
-Δεν υπάρχει κρατική επιχορήγηση για τα παιδικά χωριά SOS, από την στιγμή που συστάθηκε ο οργανισμός, 40 χρόνια περίπου στην Ελλάδα. Ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες μας, κυρίως, από τις δωρεές και συνδρομές απλών καθημερινών πολιτών. Όπως καταλαβαίνετε αυτός είναι ένας καθημερινός αγώνας για εμάς, να μπορούμε να στηρίξουμε τα προγράμματά μας και συμβαίνει και στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη και στην Αλεξανδρούπολη.
Πόσα παιδιά φιλοξενούνται αυτή την στιγμή στην Αλεξανδρούπολη;
-Αυτή την στιγμή στο παιδικό χωριό της Θράκης ζουν 10 παιδιά σε τρεις οικογένειες SOS, σε τρία σπίτια και δεχόμαστε συνέχεια παιδιά, όταν έχουμε και κυρίες να αναλάβουν τον ρόλο της φροντίδας τους. Από εκεί και πέρα λειτουργεί το κέντρο για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Δεχόμαστε περίπου 15 παιδιά σε καθημερινή βάση. Λειτουργεί επίσης ο συμβουλευτικός μας σταθμός, το κέντρο στήριξης παιδιού και οικογένειας, υποστηρίζοντας οικογένειες που αντιμετωπίζουν κάποια οικογενειακά θέματα.
Το ρόλο αυτό μπορούν να αναλάβουν γυναίκες μεταξύ 30 - 45 χρονών,
χωρίς άμεσες οικογενειακές υποχρεώσεις, με καλή σωματική και ψυχική υγεία
Δέκα παιδιά είναι ένας μικρός αριθμός. Οι ανάγκες όμως στην κοινωνία μας είναι πολύ μεγαλύτερες.
-Πάντοτε τα παιδιά έρχονται σταδιακά γιατί πρέπει να δίνουμε χρόνο και στα παιδιά τα οποία πρόκειται να έρθουν και να προετοιμαστούν κατάλληλα και να προσαρμοστούν. Όπως επίσης να υποστηρίξουμε και τις οικογένειές τους γιατί υπάρχει μια τακτική επικοινωνία με τα παιδιά. Δεν θα βοηθούσε καθόλου να δεχτούμε μαζικά μεγάλο αριθμό παιδιών. Πάντοτε η τοποθέτηση των παιδιών στα χωριά γίνεται σταδιακά και με ένα σταθερό αριθμό προς το συμφέρον των ίδιων των παιδιών.
Πώς μπορεί κάποιος να βοηθήσει το παιδικό χωριό;
-Τα τηλέφωνα του παιδικού χωριού είναι το 25510 - 51890 και 51896 και μπορεί να απευθύνεται κάποιος σε εμάς προκειμένου να βοηθήσει οικονομικά ή με κάποιες δωρεές σε είδος που επιλέγουν οι ίδιοι κατόπιν συνεννόησης μαζί μας. Και φυσικά είμαστε ανοιχτοί να δεχτούμε καινούρια αιτήματα υποψηφίων κυριών για τον ρόλο της μαμάς και της θείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι και στην Κομοτηνή έχει συσταθεί μία εθελοντική ομάδα με διπλό στόχο, από τη μία την ενίσχυση του Παιδικού Χωριού SOS στο Αρίστηνο και από την άλλη τη δημιουργία και στην πόλη μας ενός κέντρου στήριξης για παιδιά και οικογένειες, που κινδυνεύουν με κοινωνικό αποκλεισμό.
Δήμητρα Συμεωνίδου
Πηγή: http://www.xronos.gr/
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου