ΔΩΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΑΡΕ ΒΟΗΘΕΙΑ

Η λέξη Εθελοντισμός προέρχεται από το ρήμα «εθέλω» που σημαίνει θέλω πολύ. Πιστεύω πως όλοι έχομε μέσα μας έναν εθελοντή σε ύπνωση.
Ο σύγχρονος άνθρωπος κάποια στιγμή της ζωής του αντιλαμβάνεται πως δεν είναι δυνατό να περιμένει τα πάντα από το κράτος, και αποφασίζει να δράσει, να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Έτσι γίνεται εθελοντής.

Πέμπτη, 2 Δεκεμβρίου 2010

Ο εθελοντισμός είναι πολιτισμός


Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε το 1985 την 5η Δεκεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού, σε μια προσπάθεια να δώσει την ευκαιρία στις εθελοντικές οργανώσεις και τους μεμονωμένους εθελοντές να καταστήσουν ορατή τη συνεισφορά τους σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Επιπλέον, η 5η Δεκεμβρίου είναι στο κατώφλι του νέου έτος, το οποίο έχει κηρυχθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού ακριβώς για τους ίδιους λόγους.

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης δραστηριοποιούνται δεκάδες μικρές και μεγάλες εθελοντικές, μη κυβερνητικές, μη κερδοσκοπικές οργανώσεις. Σχήματα της κοινωνίας των πολιτών που προσπαθούν με τις παρεμβάσεις τους να βοηθήσουν, να αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών, των πόλεων, αλλά και να υποστηρίξουν ειδικές κοινωνικές ομάδες.

Φέτος, όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τα ζητήματα του εθελοντισμού και με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Εθελοντισμού και το 2011- Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού, προτείνουμε κάτι διαφορετικό: κοινές δράσεις όλων των εθελοντικών οργανώσεων και σχημάτων της πόλης με σκοπό την ανάδειξη του εθελοντισμού ως στάση ζωής, αλλά και του έργου των εθελοντών σε αυτή την πόλη. Ξεκινάμε με το σύνθημα «Ο εθελοντισμός είναι πολιτισμός» και προκαλούμε- προσκαλούμε τη Θεσσαλονίκη, μια πόλη με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Στη σύνθετη, παράξενη και δύσκολη εποχή που ζούμε θα οφείλουμε να ξαναβάλουμε τις αρχές της αλληλεγγύης, της συμμετοχής και της κοινωνικής παρέμβασης στην καθημερινή μας ατζέντα και προτεραιότητα. Η Θεσσαλονίκη έχει τεράστιες ανάγκες κοινωνικών και περιβαλλοντικών παρεμβάσεων και δράσεων από την μεριά των πολιτών. Μπορεί ταυτόχρονα να γίνει μια πόλη πιο ανοικτή, πιο ανεκτική και πιο αλληλέγγυα, μια πόλη ενεργών πολιτών προσανατολισμένη στην Ευρώπη και την βαλκανική της ενδοχώρα. Μια σύγχρονη Θεσσαλονίκη με ενεργούς πολίτες έχει ανάγκη όλους, πέρα από ηλικία και επαγγέλματα. Αρκεί να υπάρχει ενθουσιασμός, ενδιαφέρον και αγάπη για τον άνθρωπο, την κοινωνία, το περιβάλλον.

Όλοι εμείς, λοιπόν, που με τις μικρές και μεγάλες δυνάμεις μας, με τα δίκτυα και τις ομάδες των εθελοντών μας προσπαθούμε να παρέμβουμε και να αλλάξουμε την καθημερινότητα, το περιβάλλον και τις κοινωνικές υποδομές της πόλης σας καλούμε στη μεγάλη γιορτή του εθελοντισμού, το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010, στην πλατεία Αριστοτέλους, από τις 12.00 μέχρι της 15.00. Θα παρουσιάσουμε δράσεις και προτάσεις για μια άλλη πόλη, μια πόλη φιλική και γνώριμη μέσα από σύγχρονα διαδραστικά δρώμενα.

Οι εθελοντικές ομάδες και οργανώσεις:
Αναπηρία σήμερα, ΑΡΣΙΣ, Διεθνή Γυμνή Ποδηλατοδρομία, Δίκτυο Κινήσεων Θεσσαλονίκης, Δράση για την άγρια ζωή, Εθελοντική Εργασία Θεσσαλονίκης, ΕΚΠΑΖ, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, Ένωση πεζών, Ηνωμένες κοινωνίες των Βαλκανίων, ΟικοΚοινωνία, Όμιλος UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης, Παιδιά εν δράσει, Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης, Σχεδία στην πόλη, Φίλοι πράσινου Θεσσαλονίκης, Φίλοι του δάσους, ΧΑΝΘ, PRAKSIS, Youthnet Hellas. 11ο Σ. Προσκόπων Αναλήψεως, 7ο Σ. Αεροπροσκόπων Μετεώρων.
Με την υποστήριξη της Εφημερίδας Αγγελιοφόρος

Για επικοινωνία- πληροφορίες: Μπάμπης Παπαϊωάννου, τηλ. 6977 328701, Πέρη Κουράκλη 6973 990556 ή στο http://facebook.com/ethelontismos.politismos

Δεν υπάρχουν σχόλια: