ΔΩΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΑΡΕ ΒΟΗΘΕΙΑ

Η λέξη Εθελοντισμός προέρχεται από το ρήμα «εθέλω» που σημαίνει θέλω πολύ. Πιστεύω πως όλοι έχομε μέσα μας έναν εθελοντή σε ύπνωση.
Ο σύγχρονος άνθρωπος κάποια στιγμή της ζωής του αντιλαμβάνεται πως δεν είναι δυνατό να περιμένει τα πάντα από το κράτος, και αποφασίζει να δράσει, να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Έτσι γίνεται εθελοντής.

Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010

Η πεντάτοξη μαρμάρινη γέφυρα της Δουκίσσης Πλακεντίας

Η πεντάτοξη μαρμάρινη γέφυρα της δούκισσας,
στα όρια των δήμων Μελισσίων & Βριλησσίων
Επάνω από την γέφυρα, διέρχεται η οδός Δουκίσσης Πλακεντίας, την οποία προσεγγίζει κανείς από τη λεωφόρο Πεντέλης, αριστερά λίγο πριν από τα φανάρια της Πεντέλης. Παρ’ όλο που τόσο η θέα του ρέματος όσο και το απότομο στένεμα της οδού υποδηλώνουν την ύπαρξη περάσματος που κατασκευάστηκε πριν από την ύπαρξη του αυτοκινήτου και οπωσδήποτε πριν την αστικοποίηση της περιοχής, τίποτε -κυρίως διότι το μαρμάρινο στηθαίο και από τις δύο πλευρές έχει αφαιρεθεί- δεν προδίδει την παλαιότητα, την λαμπρότητα και την ποιότητα μιας κατασκευής που αποτελεί την αρχαιότερη σωζόμενη γέφυρα της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας.
Πρόκειται για μία πεντάτοξη γέφυρα, κτισμένη με πεντελικό μάρμαρο, με ένα από τα ακραία τόξα της, σήμερα βυθισμένο στην γη. Έχει μήκος 40 μ. ωφέλιμο πλάτος 3,50 μ. και συνολικό ύψος από το βαθύτερο σημείο του ρέματος 10 μ. Τα πέντε τόξα της έχουν όλα ακτίνα μήκους 3 μ. Ρυάκι, που πιο κάτω ενώνεται με άλλα υδάτινα ρεύματα που όλα μαζί σχηματίζουν τον Κηφισό, κυλά ακόμη κάτω από ένα από τα τόξα της (τουλάχιστον τον χειμώνα).

Γράφει ο καθηγητής Μανόλης Κορρές (Από την Πεντέλη στον Παρθενώνα σελ. 72): «Ένα αισθητικά ενδιαφέρον γνώρισμα της γέφυρας είναι η κατά ζώνες εκ των κάτω προς τα άνω σχεδιασμένη μεταβολή της τεχνοτροπίας της δομής των ορατών επιφανειών. Το κατώτερο πλατύ μέρος των βάθρων παρουσιάζεται ως αδρή αργολιθοδομή. Το υπόλοιπο, ως τις γενέσεις των τόξων, παρουσιάζεται ως επιμελέστερη και διακοσμητικά αρμολογημένη αργολιθοδομή. Τα τόξα και τα αντίστοιχα μέρη των βάθρων παρουσιάζουν μία πολύ επιμελέστερη λαξευτή δομή και σχεδόν το ίδιο τα σωζόμενα μέρη των στηθαίων. Πιθανώς οι μη σωζόμενες επιστέψεις πρέπει να διέθεταν την τελειότερη λάξευση». Γι’ αυτό και εκλάπησαν.
Η γέφυρα κατασκευάσθηκε το 1841-1842, βάσει σχεδίων του μηχανικού Αλεξάνδρου Γεωργαντά, για λογαριασμό της Δούκισσας της Πλακεντίας, διόλου απίθανα στη θέση ή πολύ κοντά στο σημείο όπου κατά την αρχαιότητα υπήρχε γέφυρα, πάνω από την οποία διερχόταν η Οδός Λιθαγωγίας. Εξυπηρέτησε δε την μεταφορά του μαρμάρου από το Πεντελικό στην Αθήνα, προκειμένου να κτισθεί η Έπαυλις των Ιλισίων, κατοικία της δούκισσας έξω από την τότε Αθήνα, αλλά γενικά υπήρξε μία από τις κύριες προσβάσεις οδικώς από το λεκανοπέδιο στα κράσπεδα του Πεντελικού όρους.

Ιδού πώς περιγράφει την γέφυρα στα 1923, ο Δ. Καμπούρογλου: «…και είναι όντως απροόπτως θελκτική η συνάντησις εντός δασωδών εις φυσικήν κατάστασιν εκτάσεων αφελούς και απλής, αλλά πάντοτε ποιητικής γεφύρας. Ό,τι όμως εκπλήσσει είναι η μεγαλειώδης και αιωνόβιος πολύτοξος γέφυρα, η προορισμένη δια την από του ορυχείου του όρους μεταφοράν μαρμάρων εις Αθήνας…» (Μελέται & Έρευναι τόμος 1, σελ. 289-290, Αθήνα 1927).
Ορισμένα σημεία του έχουν διαμορφωθεί κατάλληλα ώστε οι περίοικοι και οι επισκέπτες να απολαμβάνουν τον παραποτάμιο περίπατό τους, αν και σε όλο το μήκος του το ρέμα είναι ανοιχτό και η πρόσβασή του εύκολη. Με την πυκνή βλάστηση, τα πεύκα, τους ευκάλυπτους, τις λεύκες και τα πτηνά που το κατοικούν αποτελεί ένα σπουδαίο ζωντανό μνημείο του αττικού τοπίου, αλλά και ένα ζωτικό διάδρομο πρασίνου και αέρα μέσα στην πόλη.
Aπό wilipedia
ΠΗΓΗ: Από το Ενημερωτικό έντυπο του ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ η ‘Μεταμόρφωσις Σωτήρος’

Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

Ομιλία με θέμα την παγκόσμια ημέρα νερού


«Άναψε μου το θερμοσίφωνο»
«Φέρε μου ένα ποτήρι νερό»
«Σειρά σου να ποτίσεις τον κήπο»
Αύριο θα βάλω πλυντήριο»

Αυτές οι φράσεις είναι συνηθισμένες στην καθημερινή μας ζωή…..
Για πόσο όμως ακόμα;
Θα παραμείνουν οι ίδιες μέχρι το 2050;
Μάλλον όχι…..

Την Δευτέρα 22/3/2010 σας προσκαλούμε
Στην αίθουσα “Ν. Εγγονόπουλος” στο Πάρκο “Μ. Θεοδωράκης”
(Μπακογιάννη & Υμηττού – πρώην ΤΥΠΕΤ) και ώρα 19:00 έως 21:00
Σε μια μαγική βραδιά αφιερωμένη στην

Παγκόσμια ημέρα νερού

Που διοργανώνει η Περιβαλλοντική Ομάδα του 2ου Γυμνασίου Βριλησσίων

Θα χαρούμε πολύ να σας δούμε εκεί!

Σάββατο 20 Μαρτίου 2010


Το Σάββατο 27 Μαρτίου, στις 20:30, οι Έλληνες, πρωταγωνιστούμε εκ νέου στην Ώρα της Γης, σβήνοντας για μια ολόκληρη ώρα τα φώτα, και δίνοντας το δικό μας στίγμα στην παγκόσμια μάχη κατά της αλλαγής του κλίματος.

Η «Ώρα της Γης 2010» δίνει φωνή και δύναμη πίσω στον πολίτη και στις τοπικές κοινωνίες.

Ας συμβάλουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ για ένα καλύτερο αύριο.



Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας - ΕVENT REMINDER - Ομιλία DR. HERVE LE TREUT



Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
η Γαλλική Πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών

στο πλαίσιο του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΤΟΥΣ ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑΣ
σας προσκαλούν στην ομιλία
του Διευθυντή του Ινστιτούτου Pierre-Simon Laplace (IPSL)

Dr. HERVE LE TREUT

ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ – ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΕΣ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΕΣ

την Τρίτη 23 Μαρτίου 2010, στις 19:00

στο Αμφιθέατρο «Άγγελος Γουλανδρής»
(Κέντρο ΓΑΙΑ, Όθωνος 100, Κηφισιά).

Ο Hervé Le Treut είναι μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας Επιστημών της Μικτής Επιστημονικής Επιτροπής του Ερευνητικού Προγράμματος για το Παγκόσμιο Κλίμα (WCRP) και μέλος της Διακυβερνητικής Ομάδας ειδικών για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC). Η ομιλία του Hervé Le Treut θα πραγματοποιηθεί στα Γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά. Θα ακολουθήσει cocktail καθώς και ξενάγηση στην έκθεση «Πλανήτης Γη: κλιματική αλλαγή και ανθρώπινη παρέμβαση» που παρουσιάζεται στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας – Κέντρο ΓΑΙΑ μέχρι τις 30 Μαΐου 2010, σε συνεργασία με το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών και Βιομηχανίας, Βιλλέτ - Παρίσι. (Cité des Sciences et de l’Industrie, Villette - Paris).

Είσοδος ελεύθερη

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Αναδασώσεις-πυροτεχνήματα, αντί πολιτικής για τα δάση




Το ΥΠΕΚΑ στις 11/2/2010 εξήγγειλε ένα τετραετές πρόγραμμα αναδάσωσης 100.000 στρεμμάτων, κόστους 45 εκ. ευρώ. Το πρόγραμμα, αποτελείται από 3 μέρη: τη φύτευση, το πότισμα και τη φύλαξη και στο μεγαλύτερο μέρος του θα υλοποιηθεί από εργολάβους.

«…μέχρι σήμερα έχουν γίνει πάρα πολλές αναδασώσεις στη χώρα μας, πάρα πολλές αναδασώσεις στην Αττική, αλλά δυστυχώς μετά από ένα διάστημα 2 ή 3 μηνών δεν υπήρχε τίποτα».
Θ. Μωραϊτης, Υφυπουργός ΥΠΕΚΑ, Συνέντευξη Τύπου[1], 11/2/2010

Αλήθεια, το πρόγραμμα αναδασώσεων που εξάγγειλε το ΥΠΕΚΑ πρόκειται να αλλάξει αυτή την κατάσταση;

Είναι σαφές ότι το πρωταρχικό μέτρο που οφείλει να πάρει το ΥΠΕΚΑ είναι να εξασφαλίσει τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας των δασών και των δασικών εκτάσεων. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι οι εξής:

- Εξάλειψη της βασικότερης απειλής, που είναι οι διεκδικήσεις και οι καταπατήσεις δασών και δασικών εκτάσεων και οι οποίες βέβαια δεν είναι άσχετες με τις δασικές πυρκαγιές. Είναι απαράδεκτο μια αποκαλούμενη ελεύθερη δημοκρατική χώρα να αποδέχεται ιδιοκτησιακές διεκδικήσεις που στοιχειοθετούνται σε εποχές που ήταν υπόδουλη ή κάτω από απολυταρχικά καθεστώτα ή ενάντια στο σύνταγμά της. Είναι απαράδεκτο να μην έχει καταρτιστεί ακόμα δασολόγιο, και πολλά δάση -σύμφωνα και με το νέο νόμο[2]- να πρέπει πρώτα να καούν για να ενταχθούν στη συνέχεια σε μια κατεπείγουσα διαδικασία κτηματογράφησης. Aς καταργηθεί επιτέλους το καθεστώς των «ιδιωτικών δασικών εκτάσεων». Τα δάση αποτελούν στο σύνολό τους δημόσιο αγαθό -και ως τέτοιο πρέπει να προστατεύεται από το κράτος, όπως άλλωστε υποχρεούται βάσει του Συντάγματος[3].
- Αντιμετώπιση της παράνομης βόσκησης[4], η οποία καταστρέφει τη φυσική ή τεχνητή αναγέννηση των καμένων δασών. Καθώς τα Δασαρχεία, που είναι υπεύθυνα για τον έλεγχο της παράνομης βόσκησης, είναι εξαιρετικά υποστελεχωμένα (55% των οργανικών θέσεων των δασοφυλάκων είναι κενές), ακόμα και οι λιγοστές εκτάσεις που αναδασώνονται ή αναβλασταίνουν με φυσικό τρόπο, συχνά απογυμνώνονται ξανά από τις παράνομες βοσκήσεις.
- Απομάκρυνση των χωματερών από τα δάση, που αποτελούν παράγοντες ανάφλεξης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και υποβαθμίζουν την εξέλιξη των οικοσυστημάτων. Παρά τα πολλά δημοσιεύματα που επισημαίνουν την ύπαρξη παράνομων χωματερών μέσα στα δάση (π.χ. «Τα Νέα», 25-05-2009), αυτές παραμένουν, όπως π.χ. στην περιοχή Αγριλίκι, απέναντι από το χώρο στάθμευσης των απορριμματοφόρων του Δήμου Ν. Μάκρης! Ακόμα, συμπληρώνονται και με νόμιμες χωματερές! Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο νέος ΧΥΤΑ έκτασης 53.000 τ.μ. που κατασκευάζεται στο Γραμματικό μέσα στο (καμένο πλέον) δάσος.

Οι αναδασώσεις που εξαγγέλλει σήμερα το ΥΠΕΚΑ είναι ένα αποσπασματικό μέτρο, καθώς ούτε το ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και των καταπατήσεων των δασών αντιμετωπίζεται, ούτε το πρόβλημα της ελλιπούς φύλαξης - που εκτός από την παράνομη βόσκηση και τις χωματερές, αφορά βεβαίως και την πυροπροστασία, κοκ. Αντί το Υπουργείο να άρει τα συμφέροντα εκείνων που διεκδικούν και καταπατούν δάση και δασικές εκτάσεις για να τα οικοπεδοποιήσουν (μεμονωμένα άτομα ή συνεταιρισμούς), αντί να ενισχύσει και να στελεχώσει την απαξιωμένη και διαλυμένη δασική υπηρεσία ώστε να μπορεί να επιτελέσει τουλάχιστον το έργο της φύλαξης των δασών, διανέμει περί τα 10.000.000 ευρώ το χρόνο στους εργολάβους για αναδασώσεις. Μάλιστα στους ίδιους εργολάβους μεταθέτει και την ευθύνη της φύλαξης των εκτάσεων που αναδάσωσαν, δίνοντάς τους ουσιαστικά το δικαίωμα να δημιουργήσουν, στα κατά τ’ άλλα δημόσια δάση, ιδιωτικές δασικές αστυνομίες (με τι είδους δικαιοδοσίες άραγε;). Έτσι «η ανομία, η αδράνεια, η ανοχή που μέχρι σήμερα κυριαρχούσε πάνω στα ελληνικά δάση»[1] παρατείνεται…

Όσον αφορά τις αναδασώσεις καθαυτές, οι επιστήμονες συνιστούν την αναμονή της φυσικής αναγέννησης -στα ώριμα δάση- και μετά από 2 χρόνια, ήπιες εντοπισμένες επεμβάσεις στην κατεύθυνση των μικτών δασών, με βασική μέθοδο τη φύτευση σπόρων πλατύφυλλων.

Η φύτευση σπόρων πλατύφυλλων:
1. Είναι ανέξοδη (απαιτείται μόνο η συλλογή και η προβλάστηση των σπόρων). Η φύτευσή τους είναι τόσο εύκολη, που η Δασική Υπηρεσία μπορεί να αξιοποιήσει πολίτες, εθελοντές ακόμα και μαθητές, στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευσής τους.
2. Δεν απαιτεί ποτίσματα.
3. Δεν καταστρέφει τη φυσική αναγέννηση του δάσους (κάτι που κάνουν τα βαριά σκαπτικά μηχανήματα που αναλαμβάνουν το μαζικό άνοιγμα λάκων).

Στα πλεονεκτήματα των σποροφυτεύσεων αξίζει να προστεθούν ενδεικτικά αυτά των διαφόρων ειδών δρυός (Pubescens-Χνοώδης, Aegilops-Ήμερη, Ilex-Αριά κ.λπ.) που ζουν εκατοντάδες χρόνια, καίγονται δύσκολα -αλλά και όταν καούν η ρίζα τους πρεμνοβλαστάνει και ξαναγίνεται δένδρο- συγκρατούν στις ρίζες τους μεγάλες ποσότητες νερού, ενώ μειώνουν την θερμοκρασία της γύρω περιοχής το καλοκαίρι. Την ίδια στιγμή τα δάση δρυός παρουσιάζουν πολύ μεγαλύτερη βιοποικιλότητα από τα πευκοδάση.

Παρόλα αυτά, το ΥΠΕΚΑ προκρίνει, για μια ακόμα φορά στην πρόσφατη ελληνική ιστορία, αναδασώσεις με κυρίαρχο είδος τα δενδρύλλια πεύκης. Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ τα πλατύφυλλα είναι «πολύ πιο ευαίσθητα ως προς τη διατήρησή τους»[1] καθώς και «τα πρώτα που … θίγονται από τη βόσκηση»[1]. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική. Η προτίμηση του Υπουργείου για τα δενδρύλλια πεύκης οφείλεται στο γεγονός ότι τα πεύκα «πιάνουν» ευκολότερα και αναπτύσσονται πιο γρήγορα από τα πλατύφυλλα -έτσι το ΥΠΕΚΑ θα μπορεί να δείξει έργο- καθώς και στο γεγονός ότι τα πεύκα είναι το βασικό προϊόν των ιδιωτικών και δημόσιων φυτωρίων στην Ελλάδα.

Κανείς δεν πρέπει να έχει κέρδος ή να βιοπορίζεται από ένα καμένο δάσος. Αυτός οφείλει να είναι ο γνώμονας για τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων, ώστε να μην υποθηκεύεται το μέλλον τους. Ένας γνώμονας που ουσιαστικά συμπεριλαμβάνει την εξάλειψη των οποιωνδήποτε κινήτρων που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ύπαρξη του δάσους, και πρακτικά αντιτίθεται στο υπάρχον οικονομικό μοντέλο ανάθεσης των αναδασώσεων των καμένων περιοχών σε ιδιώτες, με τη μορφή εργολαβιών.

Όλο και περισσότεροι πολίτες πλέον αντιλαμβανόμαστε ότι η προστασία του δάσους επιτελείται βασικά με την αποφυγή της καταπάτησης, της καταστροφής και της απαξίωσής του. Και αυτή η προσέγγιση αφορά όλα τα δάση, όχι μόνο τα καμένα.
------------------------------------------------------------
Ομάδες εθελοντών, που με ουσιαστικό τρόπο έχουμε εντάξει στη ζωή μας την προστασία και τον εμπλουτισμό των δασών. Δουλεύουμε και συνεργαζόμαστε μεταξύ μας στη δασοπροστασία, στην πυρόσβεση, στη συλλογή σπόρων (κυρίως ποικιλιών βελανιδιάς), στη φύτευση σπόρων, και σε ήπιες δενδροφυτεύσεις.

• Δασαμάρι S.O.S. / dasamarisos.blogspot.com / dasamari.sos@gmail.com
• Εθελοντική Δασοπροστασία Δήμου Καισαριανής / http://www.dasoprostasia.gr/ eddk@otenet.gr
• GreenAttack / green-attack.blogspot.com / greenattack2007@gmail.com
• Green it up again / greenitagain.blogspot.com / greenitover@gmail.com
------------------------------------------------------------
[1] Συνέντευξη Τύπου Τ. Μπιρμπίλη και Θ. Μωραϊτη, 11/2/2010. (http://www.minenv.gr)
[2] Νόμος «για την προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων του νομού Αττικής και λοιπές διατάξεις». (http://www.minenv.gr/download/2009/november/2009.11.16.shedio.nomou_dasi.doc)
[3] Σύνταγμα της Ελλάδας, άρθρα 24 & 117. (http://1grpe.ach.sch.gr/syntagma.doc)
[4] Σύμφωνα με τα άρθρα 105 και 107 του νόμου 86/69 απαγορεύεται η βόσκηση στις αναδασωτέες εκτάσεις, ενώ στη βάση του άρθρου 110 του ίδιου νόμου έχουν εκδοθεί απαγορευτικές διατάξεις για τη βοσκή των αιγών στην Αττική.

ΠΗΓΗ: http://greenitagain.blogspot.com

Τρίτη 9 Μαρτίου 2010

Πρόσκληση σε ομιλία

Η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Βριλησσίων σας προσκαλεί στην ομιλία με θέμα:

«Ενδοοικογενειακή βία : Μορφές , Επιπτώσεις, και Αντιμετώπιση»

Ομιλήτρια θα είναι η κα Κουλοσούσα Ελένη , ψυχολόγος –σύμβουλος από το «Συμβουλευτικό Κέντρο για τη Βία στην Οικογένεια» της Γενικής Γραμματείας Ισότητας του Υπουργείου Δικαιοσύνης , Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ομιλία θα γίνει την Κυριακή 14 Μαρτίου 2010 και ώρα 18:30 μμ. στην αίθουσα Νίκος Εγγονόπουλος, «Πάρκο Μίκης Θεοδωράκης» Μπακογιάννη και Υμηττού.

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Αγώνα Δρόμου Υγείας


Ο Αθλητικός Οργανισμός του Δήμου Βριλησσίων κηρύσσει την έναρξη των εκδηλώσεων με τον καθιερωμένο Αγώνα Δρόμου Υγείας, τη μεγαλύτερη αθλητική εκδήλωση που λαμβάνει χώρα στο Δήμο μας. Οι συμμετοχές τα τελευταία χρόνια κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα, όπως και η διάθεση για τρέξιμο και συμμετοχή στα δρώμενα που έπονται.
Η διαδρομή θα είναι:
Πλατεία Αναλήψεως-Εθνικής Αντιστάσεως-25ης Μαρτίου- Μακεδονίας- Πάρνηθος- Εθνικής Αντιστάσεως και τερματισμός στην Πλατεία Αναλήψεως.
Δηλώσεις συμμετοχής ή στα γραφεία του Αθλητικού Οργανισμού που βρίσκονται επί των οδών Ολυμπιονικών & Σ. Λούη (Τέρμα Κισσάβου) στο κλειστό γυμναστήριο ή στο τηλ.: 210 8101510