ΔΩΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΑΡΕ ΒΟΗΘΕΙΑ

Η λέξη Εθελοντισμός προέρχεται από το ρήμα «εθέλω» που σημαίνει θέλω πολύ. Πιστεύω πως όλοι έχομε μέσα μας έναν εθελοντή σε ύπνωση.
Ο σύγχρονος άνθρωπος κάποια στιγμή της ζωής του αντιλαμβάνεται πως δεν είναι δυνατό να περιμένει τα πάντα από το κράτος, και αποφασίζει να δράσει, να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Έτσι γίνεται εθελοντής.

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2011

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ & ΑΣΦΑΛΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗ


Ο συγγραφέας Κωνσταντίνος Παπαδής, σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του ″ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ & ΑΣΦΑΛΗΣ ΟΔΗΓΗΣΗ″ που θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα «Νίκος Εγγονόπουλος», Μπακογιάννη 38-40 Πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης» (ΠΡΩΗΝ ΤΥΠΕΤ) ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ Τηλ.210 6095505 τη Δευτέρα 11 Απριλίου και ώρα 19:00.
Στην εκδήλωση θα μιλήσει και ο συγκοινωνιολόγος Κουζής Αργύρης για το ποδήλατο.
Θα προλογίσουν: ο Ανδρέας Πράσινος Μέλος Οργανωτικής επιτροπής ″ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΡΟΧΑΙΩΝ ΑΤΥΧΗΜΑΤΩΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ″ και Πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής
και ο Γιάννης Κοτζαμπασάκης Πολιτικός Μηχανικός Μέλος Αντιπροσωπείας Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Ελλάδος.

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Διεθνές Έτος Δασών 2011


Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ δήλωσε το 2011 ως το Διεθνές Έτος Δασών για την ευαισθητοποίηση σχετικά με την αειφόρο διαχείριση, τη διατήρηση και τη βιώσιμη ανάπτυξη όλων των τύπων δασών. Τα δάση προσφέρουν καταφύγιο. Αποτελούν πηγή τροφίμων, φαρμάκων και καθαρού νερού. Και παρέχουν ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της βιοποικιλότητας, την υδροδότηση, τη δέσμευση του άνθρακα, τον έλεγχο των πλημμύρων, καθώς και την προστασία από τη διάβρωση του εδάφους και της απερήμωσης. Παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός σταθερού κλίματος του πλανήτη και το περιβάλλον. Τα δάση είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση και την ευημερία των ανθρώπων παντού, σε 7 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Μια πηγή βιοπορισμού
Εκτιμάται ότι 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι-συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 2.000 γηγενείς πολιτισμούς-εξαρτώνται από τα δάση για τον βιοπορισμό τους. Εκτός από την τροφή και στέγη, τα δάση προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα των εμπορεύσιμων ξύλου και προϊόντων nonwood, όπως ξυλεία, καυσόξυλα, φρούτα, ξηρούς καρπούς, και φαρμακευτικών φυτών. Το 2004, τα δασικά προϊόντα αντιπροσώπευαν περίπου το 3,7% του διεθνούς εμπορίου βασικών προϊόντων. Τα δάση είναι από τα πιο παραγωγικά χερσαία οικοσυστήματα. Αυτό τους καθιστά ελκυστικά για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και τις γεωργικές χρήσεις. Η σημερινή μεγάλη αποψίλωση και η υποβάθμισης τους, προκαλεί σε ποσοστά σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές, το αποτέλεσμα ώστε να έχουμε περίπου το ένα τέταρτο των ανθρωπογενών εκπομπών CO2.

Καταφύγια της βιοποικιλότητας
Η ευρεία ποικιλία τύπων δάσους-σε τροπικές, υποτροπικές, μεσογειακό, εύκρατο, και ψυχρές περιοχές-από κοινού αντιπροσωπεύουν τα δύο τρίτα του συνόλου των χερσαίων οικοπεριφερειών. Πρόκειται για κατ 'οίκον σε εκατομμύρια είδη φυτών, ζώων και εντόμων: περίπου το 80% της βιοποικιλότητας του πλανήτη, πιστεύεται δε ότι σ αυτό οφείλονται σε υγιή δασικά οικοσυστήματα. Τα τροπικά δάση είναι ιδιαίτερα πλούσια σε είδη. Αν και καλύπτουν μόνο το 10% της συνολικής γήινης επιφάνειας, είναι κατ 'οίκον σε σημαντικά μεγαλύτερο από το 60% όλων των χερσαίων και του γλυκού νερού της βιοποικιλότητας.

Ανθρακας
Τα δάση παίζουν ζωτικό ρόλο στον παγκόσμιο κύκλο του άνθρακα: λειτουργούν ως αποθήκες άνθρακα, απορροφώντας τα αέρια του θερμοκηπίου και την πρόληψη της απελευθέρωσής τους στην ατμόσφαιρα. Σε παγκόσμια κλίμακα, τα δασικά οικοσυστήματα εκτιμάται ότι περιέχουν περίπου 80% πάνω από το έδαφος και το 40% των κάτω-εδάφους γήινου διοξειδίου του άνθρακα. Επί του παρόντος, υπάρχει περισσότερη αποθήκευση άνθρακα στα δάση από ό, τι στην ατμόσφαιρα της Γης (220%), και τον ρόλο τους ως σημαντικά δεξαμενές άνθρακα έχει αποκτήσει αξιοσημείωτη προσοχή στην παγκόσμια συζήτηση για την αλλαγή του κλίματος. Ωστόσο, περίπου το 20% όλων των εκπομπών CO2 προέρχονται από τις δραστηριότητες που σχετίζονται με υποβάθμιση της αποψίλωσης των δασών και των δασών. Το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το σύνολο της συνεισφοράς της παγκόσμιας τομέα των μεταφορών. Σύμφωνα με το FAO, οι κύριες απειλές για τα τροπικά δάση είναι η ταχεία αύξηση του πληθυσμού και η συναφής ανάγκη για καλλιέργεια της γης και των βοσκοτόπων.

Η διατήρηση των δασικών οικοσυστημάτων μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της προσαρμοστικότητας μας στην κλιματική αλλαγή. Οι προστατευόμενες περιοχές (όπως βιόσφαιρας και τα εθνικά πάρκα) θεωρείται μία από τις πιο αποτελεσματικές και οικονομικά αποδοτικές λύσεις για τη διατήρηση των δασών.

Όσες φορές καταστρέφουμε τα μνημεία και το περιβάλλον μας, υπονομεύουμε σοβαρά την φυσική και την πνευματική ζωή μας, και μάλιστα όχι μόνο τη δική μας αλλά και όλων των επόμενων γενεών, επειδή και τα μνημεία και το περιβάλλον, όταν καταστραφούν, δυστυχώς, δεν ξαναγίνονται”.

Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Η ώρα της Γης


18 μέρες απομένουν μέχρι την Ώρα της Γης 2011 και ο χρόνος μετράει ήδη αντίστροφα για την τρίτη συνεχόμενη χρονιά που θα σβήσουμε τα φώτα για μία ώρα, πρωταγωνιστώντας για ακόμα μια φορά στον αγώνα ενάντια στην κλιματική αλλαγή.

Φέτος όμως, το Σάββατο 26 Μαρτίου, στις 20:30, έρχεται η στιγμή να ξεπεράσουμε τη μία ώρα, να ξεπεράσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό! Το μήνυμα της Ώρας της Γης 2011 είναι ένα μήνυμα προσωπικής δέσμευσης για τον καθένα από εμάς. Μίας δέσμευσης που δεν περιορίζεται σε 60 λεπτά αλλά θα διατρέχει την καθημερινότητά μας και θα μας φέρει ένα βήμα πιο κοντά στη προστασία του πλανήτη.

Μπείτε στο wwf.gr/earthhour, εγγραφείτε στην Ώρα της Γης και πείτε μας ποια δράση εξοικονόμησης ενέργειας θα ακολουθήσετε πιστά για έναν χρόνο. Διαδώστε τις ιδέες σας στο facebook και σε όσο το δυνατόν περισσότερους φίλους σας. Έτσι ο ισχυρός συμβολισμός της Ώρας της Γης θα μετατραπεί σε πράξη με πολύ μεγαλύτερη διάρκεια!

Αν πάλι εκπροσωπείτε την τοπική αυτοδιοίκηση, κάποιο φορέα ή μια επιχείρηση μπορείτε και φέτος μέσα από το wwf.gr/earthhour να δημιουργήσετε μια υποσελίδα με τη δική σας «σφραγίδα», μέσα από την οποία θα συγκεντρώνετε συμμετοχές και θα στέλνετε το μήνυμά σας για ένα βιώσιμο μέλλον και ένα ζωντανό πλανήτη!

Φέτος μπορούμε να ξεπεράσουμε τη μια ώρα! Να ξεπεράσουμε τον ίδιο μας τον εαυτό.

Πηγή: http://otimeneyriazei.blogspot.com/